Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Градоначелник Зоран Радојичић у посети општини Лазаревац

Објављено:

Градоначелник Београд проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Лазаревац, где је са председником општине Бојаном Стевићем и његовим сарадницима разговарао о актуелним и планираним пројектима. Он је том приликом подсетио да већ три недеље са представницима Града обилази градске и приградске општине, с циљем унапређења сарадње.

– Потребно је да решавамо текуће проблеме, да реализујемо започете пројекте и покренемо предвиђене. До сада смо обишли шест београдских општина и показало се да је добро да на састанку имате представнике надлежних секретаријата и градских јавних предузећа, а са друге стране представнике општина, указао је Радојичић.

Он је истакао да је од 2013. године у општини Лазаревац урађено 227 километара путева, 50 километара водоводне и 25 километара канализационе мреже.

– Завршена је изградња породилишта и дневног боравка за децу са сметњама у развоју. Реализација та два пројекта показује наш однос према основним потребама становништва. За Дом здравља је набављен дигитални рендген апарат, који значајно мање зрачи кориснике, навео је први човек престонице.

Најавио је реализацију десет пројеката у лазаревачкој општини, који се изводе путем Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Вредност тих пројеката, како је истакао, износи око две и по милијарде динара.

– Очекује се завршетак реконструкције Улице Јанка Стајчића. Припрема се пројектно-техничка документација за реализацију дела пројекта за изградњу водоводне и канализационе мреже у вредности од 550 и 300 милиона динара. Завршетак тог посла се очекује до средине године, док је до краја 2021. предвиђен почетак изградње водоводне и канализационе мреже, које су од изузетног значаја за Лазаревац и околна села, најавио је Радојичић.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић рекао је да је данас одржан веома важан састанак са градоначелником на тему пројеката на територији општине Лазаревац.

– Пројекти изградње нове инфраструктуре, канализационе и водоводне мреже побољшаће квалитет живота становника наше општине. Дотакли смо се и тема капиталних пројеката као што су изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода и решавање проблема одвијања физичке наставе Техничке школе „Колубара” и Гимназије. Такође, у плану је и изградња пијаце. Лазаревац има пуну подршку Града Београда за кључне пројекте још од 2014. године, а данашња посета градоначелника то и потврђује – изјавио је Стевић.

Он је додао да се очекује да ће се ускоро приступити реализацији и да ће се обићи бројна градилишта у овој општини, а пре свега Улица Јанка Стајчића и трг са подземном гаражом, за који је већ расписана јавна набавка.

Градоначелник Радојичић искористио је ову прилику и да подсети да је београдска дирекција расписала тендер за реконструкцију главног трга у Лазаревцу. Осим уређења трга, који ће бити знатно лепши и функционалнији, започињемо решавање питања паркинг простора у центру Лазаревца изградњом подземне гараже, истакао је градоначелник.

Разговарало се и о питању унапређења екологије, рекао је Радојичић и најавио изградњу три фабрике за прераду отпадних вода у тој општини.

– Причали смо о унапређењу саобраћајне комуникације са Београдом. БГ воз је направио искорак у том правцу и сада је потребно само 55 минута да се из Лазаревца стигне до центра престонице. Такође је значајан и пројекат изградње кружног тока на Очаги, као и решавање питања аутобуске станице и изградње велетржнице. Значајан је и пројекат изградње спортске сале за ученике средње техничке школе, али и преуређење Спомен-костурнице у музејски комплекс – навео је Радојичић.

На свим тим пројектима види се добра сарадња Републике, Града и Општине што је, према речима градоначелника, кључно у њиховој реализацији, а на корист суграђана.

У оквиру посете општини Лазаревац, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је после састанка са руководством Општине Лазаревац обишао радове на Градском тргу код Рударске чесме, а који се уређују у оквиру пешачке зоне.

Он је нагласио да је површина овог трга 1.300 метара квадратних, а вредност радова је 24 милиона динара.

– Ускоро ће почети и радови на главном тргу испред Општине, за које је расписан тендер, те чекамо да почнемо са радовима. Када буду завршени радови на тргу, који представљају већу инвестицију, више ће оживети и сам град. Овакви простори олакшавају људима успостављање контаката, једнако као што ови мали тргови оплемењују простор и унапређују живот суграђана. Водимо рачуна о избалансираном развоју општине Лазаревац. Осим ових пројеката, данашњи састанак је ишао у два правца. Пре свега говорило се о унапређењу и улепшавању живота у централном градском језгру, али такође се води рачуна и о изградњи канализације, водовода и путева у рубним деловима општине – рекао је Радојичић.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић истакао је да се очекује наставак радова на изградњи гараже испод „Ерца”, која ће се простирати на четири нивоа.

– Следи почетак радова на платоу испред зграде Општине Лазаревац, где ће бити и подземна гаража. Реализацијом ових пројеката и изградњом стаза у пешачкој зони, значајно ћемо изменити изглед градског језгра – објаснио је Стевић.

Према његовим речима, у току су радови на канализационој мрежи, инфраструктури и водоснабдевању у приградским насељима. Осим тога, 12 сеоских месних заједница добиће игралишта за децу.


Fotografije