Питајте председника

Вести
18 May 2015

Окончана реализација пројекта „Пчеларски центар Качерски мед“

Свечана конференција поводом завршетка пројекта «Пчеларски центар Качерски мед» који је градска општина Лазаревац имплементирала заједно са општинама Лајковац и Љиг, као и са Земљорадничком задругом «Качерски мед», одржана је 13.05.2015. у Лазаревцу, у пчеларском центру «Качерски мед». Сви учесници конференције истакли су задовољство постигнутим резултатима  пројекта.

Председник општине Лазаревац Драган Алимпијевић је истакао да је овај пројекат допринео да Лазаревац постане препознат не само по производњи угља већ и по успешном удруживању око заједничког интереса у пчеларству. Захваливши се сви партнерима на сарадњи током пројекта, он је изразио жељу да се сарадња настави и у другим областима.

Живорад Бојичић, председник општине Лајковац је истакао да је општина Лајковац од почетка реализације веровала у успех пројекта и да је завршетком пројекта учињен врло значајан корак ка организовању пчеларске производње.

«За општину Љиг и пчеларе са њене територије, овај пројекат  ће значити много .  Он ће допринети додатном запошљавања у пчелраству», истакао је заменик председника општине Љиг, Миодраг Старчевић.

Говорећи о самој реализацији, менаџер пројекта Александар Милосављевић изразио је задовољство јер су сви планирани циљеви пројекта испуњени а очекивани резултати остварени. Неки од главних резултата су адаптација објекта задруге «Качерски мед» у Лазаревцу за паковање меда по ХАЦЦП стандарду, набавка савремене линије за прераду и паковање меда као и почетак сертификације «Качерског меда» , производа са географском ознаком. Он је истакао да је повећано чланство задруге «Качерски мед» индикатор успешности пројекта, а да је преко 1400 пчелињих друштава са територије 8 општина  укључено у сертификацију  «Качерског меда» који би након сертификације, на тржишту требало да се нађе у септембру. Брендирање «Качерског меда» током читавог периода реализације пројекта, наступи на Дртжавном сајму пчеларства у Београду, израда веб сајта и бизнис плана Задруге «Качерски мед», увођење финансијских и нефинансијских мера подршке задругарству општина Лазаревац, Љиг и Лајковац као обуке преко 260 пчелара кроз школу пчеларства и обуке за «Качерски мед» само су неки од резултата успешне реализације пројекта «Пчелраски центар Качерски мед». 

Директор Земљорадничке задруге «Качерски мед» Мирослав Урошевић захваливши се свим партнерима на успешно реализованом пројекту, рекао је да Задругу «Качерски мед» очекује још доста посла, али да је велики корак направљен ка почетку производње «Качерског меда».

Слободан Ковачевић, председник Скупштине задруге «Качерски мед» истакао је да Задруга очекује да се за «Качерски мед» на тржишту оствари значајно већа цена која би задругарима обезбедила додатни развој. 

Почетак производње у «Пчелрском центру Качерски мед» очекује се у наредном периоду, након процедура пријема објекта у регистар  Министарства пољоприведе и заштите животне средине Републике Србије. 

Пројекат «Пчеларски центар Качерски мед» са 85% укупне вредности у износу од 118.268,50 еур  финансирала је  Делегација Европске Уније,  док је градска општина Лазаревац кофинансирала пројекат са 15 %. Пројекат је трајао 15 месеци и реализован је кроз програм EU Exchange4 којим руководи Стална конеренција градова и општина.